Веялка-шуфлік. Ручная прылада для веяння абмалочанага збожжа. Лёгкая драўляная лапатка (даўжыня 30 см, шырыня – 15 см.) з кароткай ручкай. Дно ўвогнутае (выдзеўбанае). Рабілі з суцэльнага кавалка дрэва.
Гарлач. Ганчарны выраб, гліняная пасудзіна для захоўвання малака і іншых вадкіх прадуктаў. З выгнутым тулавам, пукатымі бакамі, завужаным горлам.
Дудачка. Народны музычны інструмент, які складаецца з бузіннай трасціны ці чароту і мае некалькі бакавых адтулін, а для ўдзімання – муштучок.
Калыска вісячая. Даўні від народнай мэблі, дзіцячы ложак. Зроблена з дрэва, падвешана на чатырох вяроўках да бэлькі.
Качалка і валок. Выкарыстоўвалі для прасавання бялізны і вопраткі. Бялізна наматвалася на качалку, пасля чаго некалькі разоў старанна пракатвалася валком («рубелем») – доўгай драўлянай плашкай з рэбрамі на ніжняй паверхні і ручкай на канцы. Валок з характэрным стукам перекатваў качалку, рэбры яго пры гэтым разміналі валокна тканіны. Гэта прыстасаванне называлася таксама «ребрак», «раскатка», «пральнік».
Кош. Плеценая ёмістасць з лазы сярэдняга памеру для збірання і пераносу гародніны, бульбы, садавіны, грыбоў і інш. Мае драўляную ручку.
Кораб. Пасудзіна, сплеценая з саломы і лубу, для захоўвання або пераноскі сыпучых прадуктаў (зерня). Круглы, мае канфігурацыю збанка.
Лапата-шуфель. Драўляная лапата для зграбання зерня, мякіны, адкідвання снегу, смецця. Драўляны, з доўгім дзяржаннем, выдзяўбаны з цэльнага дрэва.
Маслабойка. Пасудзіна для збівання масла. Вузкая высокая кадачка з клёпак. У накрыўцы пасярэдзіне адтуліна для калатоўкі (біла), верхні канец якой выходзіў вонкі, a да ніжняга прымацоўвалі кружок з дзіркамі (пашыраны варыянт) ці крыжавіну (ударная частка).
Пральнік. Плоскі драўляны брусок з ручкай для выбівання бялізны пры мыцці ці для абівання, абмалоту лёну.
Ражаны (лакальная назва — вілкі). Хатні бытавы (пячны) інвентар. Паўкруглы жалезны рагач (ухват), насаджаны на доўгае драўлянае цаўё. Служыць для падхвату гаршкоў, чыгункоў, якія ставяць у печ або дастаюць з яе. У сялянскай хаце вілкі займаюць месца каля качарэжніку, разам з качаргой, чапялой і іншым пячным інвентаром.
Рэшата. Прылада для прасейвання мукі ці правейвання зерня. Абечак рабілі звычайна з сухога лубу, дно – з рагожнай ці валасяной сеткі.
Серп. Прылада для ўборкі збожжавых культур (жыта, ячменю, пшаніцы, проса, аўса і інш.). Складаецца з жалезнай авальнай рэжучай часткі і драўлянай самаробнай ручкі.
Ступа. Прылада для апрацоўкі зерня на крупы. Выдзёўбвалася з часткі ствала дрэва бярозы, дуба. Складаецца з 2 частак: ёмістасць і тоўстая выструганая палка – таўкач.
Фуганак. Сталярная прылада для чыставога стругання дошак.